Hírek Rólunk Alkalmasság vizsgálatok repülőorvosi vizsgálatok pszichológiai tevékenység Járóbeteg ellátás Egynapos sebészet Kapcsolat Galéria English
2016-11-17 09:29
Légi egészségügyi feladatok az MH gyakorlatában
Egy foglalkozás újraélesztése

2016. szeptember 26-tól felkészítő foglalkozás került lebonyolításra Veszprémben, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központjában (MH LVIK).


 

Az öt napos előadássorozat a légi egészségügyi kiürítés, a kutatás-mentés és az ehhez kapcsolódó szervezési feladatok teljességét, összefüggéseit, kifejezetten annak katonai-egészségügyi feladatait taglalta. A foglalkozás előkészítése és végrehajtása újszerű kihívást jelentett az előadók részére, akik tudásuk, tapasztalataik legjavát igyekeztek átadni a résztvevők számára, akik - javarészt egészségügyi szakemberekként - kérdéseikkel gazdagították a foglalkozáson tárgyalt  tudáspaletta színeit, a válaszokat vázoló oktatók segítségével. Az előadók alapvetően az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP), illetve az MH LVIK szakembereiből kerültek ki, míg a hallgatókat a feladatrendszerben jelenleg is aktív szerepet vállaló MH EK RAVGYI biztosította 10 fővel.

 

Egy, a felkészítő foglalkozás hiányát felismerő baráti beszélgetés kapcsán, a kecskeméti Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI) kezdeményezésre, csupán két hónap alatt sikerült megszervezni a hiánypótlónak bizonyult rendezvényt, ami nagy részben annak a gördülékeny együttműködésnek volt köszönhető, ami az MH ÖHP, az MH LVIK és az MH EK RAVGYI között jött létre. A gyors és hatékony szervezés energiáit a résztvevő szervezetek azon közös felismerése biztosította, hogy a megelőző közel tizenöt évben nem került sor e témában ismeretfrissítő és egyben ismeretegységesítő foglalkozás megszervezésére. A foglalkozás "újraélesztése" alkalmat hivatott teremteni arra, hogy a feladatrendszer megvalósításában résztvevő MH szervezetek szakmai munkája, különösen annak katona-orvosi részfeladatai, még magasabb szinten váljanak szervezhetővé így hatékonnyá a jövőben. A jelenlegi formájában próba-jellegű felkészítés - jól ismert angol nyelvű kifejezéssel "pilot-course" - a kölcsönös tapasztalatszerzést, és a felkészítés jövőbeni téma-, és szerkezeti finomításának lehetőségét biztosította az érintett MH szervezetek számára, a tapasztalatok alapján az előadókat biztosító szervezetek, a tárgyalttémák, gyakorlati foglalkozások szükségszerű módosításának lehetőségével.

 

A résztvevők közös reménye, hogy a felkészítő foglalkozás a jövőben rendszeressé válik, és - külön tekintettel az MH várhatóan kibővülő feladataira, az új kihívásokra - hallgatói a későbbiekben aktív részesei lehetnek a légi egészségügyi kiürítés, a kutatás-mentés és a szakmai koordináció feladatainak; mindez, a megfelelő kiegészítő szakkiképzések birtokában, megfelelő szakemberállományt biztosíthatna a feladatok végrehajtásához, magas színvonalú fenntarthatóságához, ami a résztvevő szervezetek közös érdeke.

 

2016.10.28.

Damásdi Éva

legfrissebb
legolvasottabb
Elérhetőségeink
MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI)


 

Intézetvezető:
Dr. Lengyel Attila ezredes intézetvezető főorvos


Cím:
6000 Kecskemét, Balaton utca 17.

GPS koordináták:

46 054.6951' N
019 040.7920 ' E

Telefon:
06-76/581-600
HM:
02-43-3111
02-43-3211

Fax:
           06-76/581-604


HM: fax:

      
    02-43-3466

email:

mh.ek.ravgyi.ugyvitel@hm.gov.hu

 

 Időpontkérések és előjegyzésekkel kapcsolatos hasznos információk itt!

Partnereink

   
kiemelt témák
Térkép
Igényjogosulti Referatúra
Alkalmasságvizsgálat GYIK
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu