Hírek Rólunk Alkalmasság vizsgálatok repülőorvosi vizsgálatok pszichológiai tevékenység Járóbeteg ellátás Egynapos sebészet Kapcsolat Galéria English
2016-11-22 10:57
Orvostanhallgatók a RAVGYI-ban

A Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ, Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI) sok évtizedes hagyományaitól nem idegen, hogy otthont ad a szakmai tevékenysége, elsősorban repülőorvosi feladatainak bemutatására.

 

Köszönhetően egyrészt annak, hogy az MH EK RAVGYI – a Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvosi Kar, Repülő és Űrorvosi Tanszékkel megvalósuló, évek óta gyümölcsöző együttműködésben - egyre szélesedő jogkörrel és erőforrásokkal vesz részt orvostanhallgatók oktatásában, másrészt annak, hogy az intézet repülőorvosi tevékenysége az országban egyedülálló módon teljes, az SZTE repülőorvosi kurzusának  magyar anyanyelvű hallgatói körében jelentős érdeklődést váltott ki az idén nyáron meghirdetett lehetőség Kecskeméten az MH EK RAVGYI, illetve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis meglátogatására.

 

A IV.-V.-VI. évfolyamos hallgatók 2016. október 15-én  nyerhettek így betekintést a repülőbázis életébe, láthatták testközelből az egyetemi előadások kapcsán is gyakran „emlegetett” JAS-39 Gripen harci repülőgépet illetve a légi egészségügyi kiürítés stratégiai szintű feladatának eszközeként szolgáló AN-26 típusú szállító repülőgépet.

 

A repülőtéri bemutatót az MH EK RAVGYI meglátogatása követte, ahol jó hangulatú, tartalmas tájékoztató keretében ismerkedhettek meg a kiváló kérdéseikkel nem fukarkodó orvostanhallgatók a repülőorvosi tevékenység metodikáinak alapjaival, majd testközelből a hipobáriás kamrával, annak funkcióival, melyhez hasonló szerkezet az országban máshol nem látható. A hallgatók végül egy kihelyezett egyetemi óra keretében hallhattak az MH-n belül részben repülőbázis és az intézet szakemberei és eszközei alkalmazásával végrehajtott légi egészségügyi kiürítés illetve kutatás-mentés összetett feladatrendszeréről, arról a szakmai kihívásról, melyet ezen tevékenységek a repülőorvosi hivatást választó szakorvosokra és egészségügyi szakdolgozókra hárítanak.

 

A hallgatók és vendéglátóik is azzal az élménnyel zárták a látogatást, hogy az mindenképpen folytatást kíván, akár úgy, hogy részét képezze a hallgatók, illetve a reményeink szerint egyre növekvő számú repülőorvos rezidensek oktatásának, akár pedig úgy, hogy más, érdeklődő és értő látogatók fogadása történhessen meg a jövőben. A látogatás alkalmat teremtett arra, hogy az intézet részéről kezdeményezett önálló repülőorvostan oktatóhelyi akkreditáció igényét megerősítse, folyamatát felgyorsítsa, valamint arra is, hogy demonstrálja a repülőbázis és az intézet együttműködésének jelentős repülőorvosi vonatkozásait, fenntartásának indokoltságát, ésszerűségét.

legfrissebb
legolvasottabb
Elérhetőségeink
MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI)


 

Intézetvezető:
Dr. Lengyel Attila ezredes intézetvezető főorvos


Cím:
6000 Kecskemét, Balaton utca 17.

GPS koordináták:

46 054.6951' N
019 040.7920 ' E

Telefon:
06-76/581-600
HM:
02-43-3111
02-43-3211

Fax:
           06-76/581-604


HM: fax:

      
    02-43-3466

email:

mh.ek.ravgyi.ugyvitel@hm.gov.hu

 

 Időpontkérések és előjegyzésekkel kapcsolatos hasznos információk itt!

Partnereink

   
kiemelt témák
Térkép
Igényjogosulti Referatúra
Alkalmasságvizsgálat GYIK
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu