Hírek Rólunk Alkalmasság vizsgálatok repülőorvosi vizsgálatok pszichológiai tevékenység Járóbeteg ellátás Egynapos sebészet Kapcsolat Galéria English
2016-11-22 15:19
Légi egészségügyi kiürítés szaktanfolyam

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszéki Csoport szervezésében, az MH Honvédkórház és Védelem-egészségügyi Igazgatóság vezető szakembereinek aktív részvételével sikeresen végrehajtásra került 2016. október 06-07-én az SeSE-TK/2016.II/00249 számú tanfolyama "AIREVAC (MEDEVAC) AE (Aeromedical Evacuation): Légi egészségügyi kiürítés alapelvei, doktrínális háttere és gyakorlati alkalmazása a XXI. század katonai hadműveleteiben és a katasztrófavédelem területén" témakörben.

 

Tíz szakmai célcsoport egészségügyi szakemberei képviseltették magukat a több. mint 60 orvos és egészségügyi szakdolgozó között, akik részt vettek a két napos, írásbeli tesztvizsgával záruló "pontszerző" tanfolyamon, melynek sok év vonatkozásában hiánypótló tematikája felölelte a légi egészségügyi kiürítés teljes spektrumát.

A tanfolyam első napján a katonaorvosok, civil (pl. légimentésben dolgozó) kollégák megismerhették a légimentés, légi egészségügyi kiürítés történeti hátterét, szervezeti struktúrájának kialakulását. Előadások hangzottak el a jelenlegi NATO szabályozásról; a technikai és személyi feltételrendszerre vonatkozóan a doktrinális alapelvektől, a NATO témához kapcsolódó szabványosítási dokumentumain át a gyakorlati megvalósítás kérdéséig, mint ahogy a "Damage Control Surgery" (kármentő, azaz élet-, végtag-, érzékszerv-mentő és megtartó sebészeti megoldások és szempontok) légi egészségügyi vonatkozásai is tárgyalásra kerültek.

A második napon a közegészségügyi, járványügyi vonatkozások, a fertőzött beteg szállításának kérdései, a fedélzeti intenzív ellátás lehetőségei és korlátai, valamint a speciális mellkasi, orthopédiai, gyakran kombinált sérülések ellátásai, előkészítési és légiszállítási protokolljai kerültek napirendre. A napot a jövő légi kiürítésében is esetleg szerepet játszó, drónokkal történő taktikai légi kiürítés és robottechnológiai lehetőségek ismertetése zárta.

Összességében a résztvevő állomány átfogó képet kapott e fontos katona-egészségügyi képesség helyéről, szerepéről, jövőbeni alkalmazási lehetőségeiről és módszertanáról.

A tanfolyam tematikája okán szorosan kapcsolódik az MH egészségügyi légi kiürítésben résztvevő, messze nem kizárólag egészségügyi szakembereit érintő, közeljövőben "újraindításra" tervezett képzési programjához. A program megvalósulása alapvető feltétele az emberi élet védelmére irányuló, polgári társszervekkel együtt végrehajtandó állami közfeladatok magas szakmai színvonalon, szervezetten és költséghatékonyan történő ellátásának.

Dr. Lengyel Attila orvos ezredes                               Dr. Szabó Sándor András orvos ezredes

intézetvezető főorvos                                                          MH repülő-főszakorvos  

 

legfrissebb
legolvasottabb
Elérhetőségeink
MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI)


 

Intézetvezető:
Dr. Lengyel Attila ezredes intézetvezető főorvos


Cím:
6000 Kecskemét, Balaton utca 17.

GPS koordináták:

46 054.6951' N
019 040.7920 ' E

Telefon:
06-76/581-600
HM:
02-43-3111
02-43-3211

Fax:
           06-76/581-604


HM: fax:

      
    02-43-3466

email:

mh.ek.ravgyi.ugyvitel@hm.gov.hu

 

 Időpontkérések és előjegyzésekkel kapcsolatos hasznos információk itt!

Partnereink

   
kiemelt témák
Térkép
Igényjogosulti Referatúra
Alkalmasságvizsgálat GYIK
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu