Hírek Rólunk Alkalmasság vizsgálatok repülőorvosi vizsgálatok pszichológiai tevékenység Járóbeteg ellátás Egynapos sebészet Kapcsolat Galéria English
2018-06-19 10:07
PAB egyeztető értekezlet
Az immár hagyományosnak számító Pályaalkalmassági Vizsgálat megtervezését segítő egyeztető értekezletre került sor az MH Egészségügyi Központ, Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetben 2018. május 17-én, Kecskeméten.

A rendezvény fő célja, hogy az előzőekhez hasonlóan a Honvéd Vezérkar főnök közvetlen szolgálati alárendeltségébe tartozó alakulatok és más felkért szervezetek állományának pályaalkalmassági vizsgálatai áttekinthetőbb formában kerüljenek megtervezésre és végrehajtásra oly módon, hogy az a Magyar Honvédség szervezeti egységeinek feladat végrehajtását ne befolyásolja, mind pedig az intézetünk számára is tervezhetően, a kapacitások optimális kihasználásával, létszámegyensúly megteremtésével kerüljön végrehajtásra.
A résztvevők köszöntése után, a MH Egészségügyi Központ, Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (továbbiakban MH EK VEIG RAVGYI) Koordinációs és Adatfeldolgozó Osztály osztályvezetője ismertette a részletes vizsgálati ütemtervet. Beszámolójában először a 2018. január – május közötti időszakra tervezett feladatok értékelésére került sor. Ezen időszak alatt az alakulatok részéről 7239 fő vizsgálata került betervezésre, melyből 5441 fő vizsgálata valósult meg.
A folytatásban kitért még a közel egy éve bevezetett Szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők új típusú jelentkezésére és az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állományba jelentkezőkre. Az „új típusú” szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők részéről a háziorvosi tájékoztató megküldése után kerül sor, egy „javaslom” lap kiadására, majd a bevonulást követően kerülnek alkalmasság-vizsgálatra egészségi, pszichológia és fizikai szinten.
A Magyar Honvédségbe belépni szándékozók egyik első állomása a katonai alkalmasság vizsgálat, mely nem csak jelentkezéskor, de később a szolgálat folyamán is kiemelt fontosságú a bent lévő állomány egészségmegőrzésének szempontjából.
Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állományba jelentkezők esetén a 22/1991.(XI. 15.) NM rendelet 4/A§ (4) alapján megküldött orvosi,- pszichológiai alkalmassági szakvéleménynek megfelelően kerül kiállításra a katonai alkalmasság minősítés. Ezen minősítések nem vonnak magukkal vizsgálatokat, viszont az adminisztrációs feladatokat és az EPAB elnök munkáját nagymértékben növeli.

Ez után került sor a 2018. év második félévi feladatok áttekintésére.
Az alakulatok részéről 10.005 fő alkalmassági vizsgálata került betervezésre, az értekezlet tárgyidőszakára. Az MH EK VEIG RAVGYI vizsgálati kapacitása 8745 fő, mely létszám mellett még a magas szakmai színvonal megtartható. A fenti létszám az intézet kapacitását jelentősen felülmúlja, ezért nem került betervezésre a Beosztásra való alkalmassági vizsgálatok 20%-a. Ezen vizsgálatok 2019. első félévére átütemezésre kerültek.
      Összességében az értekezlet elérte célját. A rendszeres egyeztető értekezlet tapasztalata az, hogy a Magyar Honvédség részére, feladatai végrehajtása érdekében is tervezhető formában és a végrehajtó intézet számára is tervezett, kiszámított módon kerüljenek a vizsgálatok végrehajtásra, ezzel is biztosítva a Magyar Honvédség részére a harcképes személyi állományt.

Készítette: Beráné Pásztor Judit törzsőrmester
Fotók: Tarnóczy Gréti őrmester 

legfrissebb
legolvasottabb
Elérhetőségeink
MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI)


 

Intézetvezető:
Dr. Lengyel Attila ezredes intézetvezető főorvos


Cím:
6000 Kecskemét, Balaton utca 17.

GPS koordináták:

46 054.6951' N
019 040.7920 ' E

Telefon:
06-76/581-600
HM:
02-43-3111
02-43-3211

Fax:
           06-76/581-604


HM: fax:

      
    02-43-3466

email:

mh.ek.ravgyi.ugyvitel@hm.gov.hu

 

 Időpontkérések és előjegyzésekkel kapcsolatos hasznos információk itt!

Partnereink

   
kiemelt témák
Térkép
Igényjogosulti Referatúra
Alkalmasságvizsgálat GYIK
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu